Is Temu betrouwbaar? (2024)

Wat is de e-commerce app Temu?

Met een vermogen van 20 miljard dollar, 10.000 werknemers wereldwijd en 61 miljard bestellingen per jaar is de Chinese applicatie Temu momenteel een wereldwijd succes!

Het is ook een nieuwe speler op de Belgische e-commercemarkt: sinds juni 2023 biedt het platform een breed assortiment producten aan tegen bodemprijzen.

Is Temu betrouwbaar? (1)

Hoe werkt Temu?

Temu is een e-commerce platform dat geen eigen producten verkoopt, maar verkopers wereldwijd verbindt met klanten. Als er een probleem optreedt, moet je je in principe wenden totde verkoper, en niet tot Temu.

Terug naar boven

Welke problemen zijn er met Temu?

Volgens Trustpilot, een platform voor klantenbeoordelingen, gaf bijna 30 % van de respondenten de app Temu slechts één ster.

Ontevreden klanten uitten vooral hun ongenoegen over:

  • leveringsproblemen (niet afgeleverd of verkeerde leveringen);
  • problemen met de koerierdienst (in het bijzonder Colis Privé);
  • beschadigde producten;
  • producten van slechte kwaliteit;
  • een gebrekkige communicatie van het bedrijf.

Terug naar boven

Wat zijn de risico's voor klanten die Temu gebruiken?

Risico dat je onder druk wordt gezet om te kopen

Onze experts hebben bij het analyseren van de Temu-website en -applicatie opgemerkt dat het bedrijf aanzienlijke druk uitoefent om zijn producten aan klanten te verkopen. Het doet dit met:

  • talloze (te) verleidelijke kortingen;
  • de woorden "gratis verzending", "bijna uitverkocht" of "bestel nu";
  • een aftelklok terwijl je winkelt;
  • tal van lovende reviews, enz.

Wees waakzaam wanneer je het woordje "gratis" tegenkomt, want er kunnen nuances zijn die je moet begrijpen voordat je iets aankoopt: het prijsaanpassingsbeleid van Temu is dubieus. Zoals het gezegde luidt: "Als het gratis is, ben jij het product"...

Is Temu betrouwbaar? (2)

Risico dat je producten koopt van slechte kwaliteit of namaakspullen

Net als de bekende Chinese websites Aliexpress, Wish of Shein biedt Temu een uitgebreide selectie van producten aan. De risico's zijn dus vergelijkbaar: de kwaliteit laat vaak te wensen over, net als de veiligheid van de producten, die doorgaans niet aan de Europese normen voldoen. Het risico om namaak te kopen is erg groot.

Risico dat je extra douanekosten moet betalen

Het is ook niet eenvoudig om te weten waar de producten vandaan komen. Als de producten bijvoorbeeld van buiten de Europese Unie komen, moet je weten dat je mogelijk extra douanekosten, btw en invoerrechten moet betalen. Gewoonlijk worden klanten hier niet van op de hoogte gebracht en is dat bijgevolg een zeer onaangename verrassing voor hen.

In de FAQ van Temu staat dat douanekosten en invoerrechten bij de prijs zijn inbegrepen, maar aan de andere kant staat in de algemene voorwaarden dat diezelfde kosten moeten worden betaald door de koper, die wordt beschouwd als de importeur. Dit is geheel tegenstrijdig...

Risico dat je jouw klantenrechten verliest door gebrek aan informatie

Op Temu is er ook een gebrek aan informatie over de verkoper/verzender van de producten. Het is helemaal niet duidelijk van wie je precies koopt.

Volgens de wet is het platform echter verplicht om klanten te informeren over de hoedanigheid van de verkoper. In het bijzonder moet het aangeven of de verkoper een handelaar is of niet. Dit is essentiële informatie, want de regels voor consumentenbescherming zijn alleen van toepassing als je van een handelaar koopt.

Als de informatie over de verkoper onvolledig is, is het erg moeilijk om contact met hem op te nemen als je een probleem hebt met een product.

Klacht tegen Temu

Onder meer om bovenstaande redenen hebben wij, samen met de Europese koepelorganisatie BEUC en 17 andere consumentenorganisaties,klacht ingediend tegen de Chinese webshop Temu bij de Europese en nationale autoriteiten.

Alles over onze klacht tegen Temu

Terug naar boven

Verstopt Temu spyware?

Is Temu betrouwbaar? (3)

Bepaalde cyberbeveiligingsexperts hebben onlangs een verontrustend rapport over Temu gepubliceerd, waarin het platform wordt beschuldigd van oplichting, stelen en doorverkopen van gevoelige persoonlijke gegevens en zelfs van het overdragen van spyware in de apparaten van zijn klanten.

Het rapport van Grizzly Research beschuldigde de applicatie ook van het verzamelen van (zeer) gevoelige informatie, zoals biometrische gegevens en draadloze netwerkinformatie.

In theorie lijkt het privacybeleid van Temu vrij toegankelijk en leesbaar te zijn, en het bevat ook enkele geldige clausules. Daarentegen zijn er eveneens enkele clausules die enigszins dubieus lijken.

Voorlopig kunnen we geen uitspraken doen over wat er in de praktijk precies gebeurt, met name op het gebied van spyware of het agressief verzamelen van persoonlijke gegevens. Maar gezien de vele klachten, is voorzichtigheid welgeboden.

Tips van onze experts

Met dit alles in gedachten volgen hier enkele tips om zo veilig mogelijkde app Temu te gebruiken:

1. Plaats je aankopen liever via de website dan via de app

Een website verzamelt minder gegevens dan een applicatie. Dus als je Temu echt wilt gebruiken, doe dit dan via de website.

2. Lees het privacybeleid voordat je de applicatie downloadt

We nemen hier nooit de tijd voor, maar het is belangrijk: het geeft je een idee van welke gegevens de applicatie verzamelt en hoe deze worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor het cookiebeleid.

3. Schakel functies voor delen uit

Deactiveer in de instellingen van je smartphone alle functies voor het delen van gegevens die je niet nodig hebt, zoals geolocatiediensten. Ga hiervoor naar de instellingen van je smartphone en de Temu applicatie om het delen van je gegevens zoveel mogelijk te beperken.

4. Verwijder de app als je deze niet gebruikt

Als je de applicatie niet regelmatig gebruikt, verwijder deze dan van je telefoon. Het is riskant om ongebruikte applicaties op je telefoon te hebben. Zelfs als ze niet actief worden gebruikt, kunnen deze nog steeds je gegevens verzamelen. Bijvoorbeeld browse-activiteit of je activiteit in andere mobiele apps.

Conclusie

Gelet op de bovenstaande informatie, is er echt een aanzienlijk risico verbonden aan het gebruik van de app Temu voor je aankopen. We raden je aan om andere online platformen te gebruiken enons advies op te volgen.

Een goede webshop kan het verschil maken voor je aankopen online. Ontdek onze gids en vind het beste e-commerce platform.

Kies een aanbevolen webshop

Terug naar boven

Is Temu betrouwbaar? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 6151

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.